STARTNA PORUKA

Ići dole

STARTNA PORUKA Empty STARTNA PORUKA

Počalji od Admin taj Ned Nov 08, 2009 8:08 pm

Kako da se uoče talentovani učenici i kako da se podstakne njihovo stvaralaštvo (priroda it ok stvaralačkog procesa, osobine stvaralačkih ličnosti, životno doba najpogodnije za stvaralaštvo itd.)
Pod stvaralaštvom podrazumevamo svako ponašanje koje poseduje originalnost i izuzetnost (kada se stvori nešto prvi put u istoriji bilo da je umetničko delo, naučno otkriće ili tehnički pronalazak).
Stvaralačko mišljenje prolazi kroz sledeće faze:
1. priprema (preparacija) za stvaranje kada se stiči znanja iz opštih i pomoćnih disciplina (celokupni prethodni život). Čita se literatura koja se odnosi na problem koji se rešava, razmišlja se o problem, eventualno se eksperimentiše, prvi pokušaji rešavanja problema.
2. inkubcija, period koji traje duže ili kraće kada stvaralac u tom periodu ne radi ništa na problemu, ali se taj period završava naglim iskrsavanjem ideje za kojom se ranije uzalud tragalo. Neki smatraju taj period nesvesnim razmišljenjem o problemu. Rešenje problema sazreva, iako toga nismo svesni. Stvaralac tada nesvesno razmišlja o problem prilazeći mu svež i razmatra ga sa novih aspekata.
3. inspiracija (iluminacija) i predstavlja neku vrstu osvetljenja, ozarenja uma iznenadnom pojavom ideje. U trenutku stvaranja ideje same od sebe naviru u svest.
4. verifikacija (proveravanje)

Admin
Admin

Broj poruka : 74
Datum upisa : 07.11.2009
Lokacija : Niš, OŠ Branko Miljkovic

http://prosvetalicenca.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu