ODGOVOR NA PITANJE

Ići dole

ODGOVOR NA PITANJE

Počalji od Gagos taj Uto Nov 10, 2009 12:51 pm

Porodica je osnovno socijalno okruženje u kome se ličnost razvija. U porodici se najviše provodi vremena kako u toku dana tako i toku života. Dete u porodici stiče svoja prva socijalna iskustva i u članovima porodice ima svoje prve uzore. Tu usklađuje svoje ponašanje, traži pomoć i zaštitu, doživljava svoje prve sukobe i pruža pomoć drugima. Istraživanja pokazuju da porodica u razvoju dece ima izuzetan značaj. Da bi uspešno obavila zadatak vaspitanja porodica mora da bude zdrava i stabilna socijalna zajednica (poštovanje, razumevanje, ljubav, ravnopravnost).
Slobodno vreme je vreme koje nam preostane kada završimo svoje radne, školske, porodične i društvene obaveze. U savremenom dobu skraćuje se radno vreme. Time se povećava i izbor za šta i kako će se iskoristiti to oslobođeno radno vreme. Ono može biti pogrešno upotrebljeno za razne poroke, lenstvovanje, zadovoljenje niskih strasti inesocijalizovanih nagona.
Pitanje izbora korišćenja tog oslobođenog vremena ostaje stvar pojedinca pa zato dobija na značaju vaspitanje u slobodnom vremenu odnosno pedagogija slobodnog vremena. To vreme treba iskoristiti za pasivni i aktivni odmor, rekreakciju, kulturni život, hobi, povećavanju obrazovanja po slobodnom izboru, bavljenju sportom, druženje, uključivanje u brojne društvene aktivnosti i akcije. Ne treba zaboraviti ni potrebe dece (vannastavne i vanškolske aktivnosti). U posebnu oblast se izdvajaju đačke institucije kao što su školska televizija, klub tehnike, školska igroteka, diskoteka, školski list,. Trebalo bi da se svaki učenik uključi u rad bar jedne sekcije. Danas mladi slobodno vreme najviše koriste na Internetu preko mnogobrojnih virtuelnih servisa Facebook, msn, itd.
Živimo u svetu razvijenih komunikacija, pa masovna sredstva informisanja postaju glavni oblik formiranja javnog mnenja i ličnosti pojedinca. U oblasti obrazovanja i vaspitanja polako se ukida monopol uđbenika kao dominantnog izvora znanja. Sve je veći uticaj vanuđbeničkih izvora znanja kao što su televizijske emisije, filmovi. Neinforimasani učenik i građanin ne može aktivno učestvovati u javnom životu svoje sredine.

Gagos

Broj poruka : 18
Datum upisa : 10.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu