ODGOVOR NA PITANJE

Ići dole

ODGOVOR NA PITANJE Empty ODGOVOR NA PITANJE

Počalji od Gagos taj Uto Nov 10, 2009 12:41 pm

Društvo u kome živimo se neprestano menja. Stalne inovacije u oblasti tehnologije i informatike su obeležje našeg vremena. Znanje kojim raspolažemo danas već sutra nije dovoljno.

Vaspitanje je najširi pedagoški pojam koji se odosi na proces celishodnog i planskog formiranja ličnosti. To je svesna i planski organizovana aktivnost u koju su uključeni porodica, predškolske ustanove, škole, sportske i kulturne org. Vaspitanje je složena društvena pojava, stara koliko i društvo. Vaspitanje je sastavni deo života. U širem smislu to je proces sticanja znanja, formiranja veština i navika, razvijanje psihofizičkih sposobnosti, formiranje pogleda na svet. U užem smislu to je proces u kome se ostvaruje društveno utvrđeni sistem vrednosti.
Tri najvažnija značenja vaspitanja su:
• vaspitanje kao društveno istorijska delatnost (prenošenje kulturnog nasleđa)
• vaspitanje kao proces ( formiranje čoveka kao ljudskog bića , uz poštovanje zakonitosti nekog društva). Tu se podrazumeva obrazovanje i formiranje intelektualnih sposobnosti
• vaspitanje kao delatnost (razvijanje onih osobina koje smatramo vrednim i sprečavanje razvoja onih osobina koje procenjujemo da su negativne)

Koncepcija obrazovanja se menja. Koncepti koji su korišćeni u prošlosti se usavršavaju, a javljaju se i novi koncepti obrazovanja

Gagos

Broj poruka : 18
Datum upisa : 10.11.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu