STARTNA PORUKA

Ići dole

STARTNA PORUKA

Počalji od Admin taj Ned Nov 08, 2009 8:04 pm

Kao što postoji neprekinuti razvoj i menjanje organizma i njegovih pojedinih delova, tako je i psihički život i ponašanje čoveka u stalnom razvoju i menjanju. Posle određenog razdoblja dolazi do slabljenja psihičkih funkcija (pokreti tj. motorika, intelektualne funkcije, emocionalno reagovanje i motivacija, socijalno ponašanje).
1 princip: određene aktivnosti u razvoju javljaju se kod svih pojedinaca istim redom(kontrola pokreta očiju i praćenje objekata, dizanje i držanje glave, korišćenje ruke za hvatanje predmeta, trup - sedenje i puzanje, noge – stajanje i hodanje.
2 princip: Razvoj pokretljivosti i osetljivosti napreduje od glave prema udaljenim delovima tela tj repa (cefalo-kaudalni) tj prvo glava pa trup i noge.
3 princip: Pošto se stekne sposobnost pokretanja pojedinih delova po volji (princip diferencijacije) stiče se sposobnost usklađivanja pojedinačnih pokreta (princip integracije).
Princip integracije dolazi do izražaja i u razvitku ličnosti. Stečeni pojedini stavovi, uverenja, vrednosti, motive povezuju se u system gledanja na svet.

Kao važan princip razvitka je javljanje stadija (razdoblja) koja se nadovezuju jedno na drugo ali se suštinski razlikuju jedno od drugog. Postoje u razvitku seksualnog nagona i ponašanja kao i u intelektualnom i moralnom razvoju.

Admin
Admin

Broj poruka : 74
Datum upisa : 07.11.2009
Lokacija : Niš, OŠ Branko Miljkovic

Pogledaj profil korisnika http://prosvetalicenca.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu