Doba zrelosti

Ići dole

Doba zrelosti

Počalji od waterlily taj Sre Okt 05, 2011 3:46 pm

(Rot, N., (1990), Opšta pedagogija, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd)

Doba zrelosti nastupa nakon mladalačkog doba i smatra se da traje negde do 60. godine života. Još između 20 i 30 godine života kod većine pojedinaca se rešavaju najvažniji problemi u individualnom životu (izbor i pronalaženje trajnog zanimanja, venčavanje i zasnivanje porodice). Rešenje ovih problema redovno izaziva promene u osobinama ličnosti (razvoj osećanja odgovornosti i ozbiljnije shvatanje života).
Period zrelosti koji čini najduže razdoblje u životu pojednica odlikuje se maksimalnim razvitkom fizičke snage i najvećom produktivnošću u toku života. Mogu se razlikovati uža razdoblja u tom periodu koja se međusobno dosta razlikuju.
U prvom užem razdoblju fizička snaga je na vrhuncu, ali ona već nakon tridesetih godina neznatno opada, a od pedesetih mnogo brže. U to doba počinju i snabije čulne sposobnosti: slabije se čuju visoki tonovi, razvija se dalekovidost kao zakonita pojava (tzv. staračka dalekovidost), javljaju se smetnje u radu unutrašnjih organa. Menjaju se i interesovanja: slabi interesovanje za fizičku aktivnost i uopšte za upražnjavanje raznolikih vrsta aktivnosti, a raste interesovanje za određenu vrstu aktivnosti i stalno uže društvo.

waterlily

Broj poruka : 2
Datum upisa : 23.09.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu